Opakowania tekturowe i kartonowe – co trzeba wiedzieć?

Opakowania tekturowe i kartonowe – co trzeba wiedzieć?

Opakowania kartonowe cieszą się w dzisiejszych czasach bardzo dużym zainteresowaniem, ale pomimo tego wiele osób nie ma zielonego pojęcia jak one powstają i z czego tak naprawdę wynika ich olbrzymia popularność. W niniejszym artykule znajdą Państwo odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Tektura a karton – jakie są różnice?

Tektura najprościej rzecz mówiąc jest wyrobem papierniczym, który może posiadać strukturę jedno albo wielowarstwową. Jeżeli chodzi o samą gramaturę tektury, to przekracza ona 315 g/m2. Tego typu materiał wykorzystywany jest na szeroką skalę do produkcji niezawodnych opakowań jednostkowych i zbiorczych. Karton jest także wyborem papierniczym, który może posiadać strukturę jedno lub wielowarstwową. Jeżeli chodzi o samą gramaturę kartonu, to mieści się ona w przedziale 160-315g/m2. Z materiału tego produkuje się nie tylko opakowania kartonowe, ale również okładki do książek, teczki, pocztówki i wiele innych materiałów biurowych.

W jaki sposób powstają opakowania tekturowe?

Przy produkcji opakowań tekturowych zdecydowana większość producentów korzysta z dobrodziejstwa tektury falistej. Wynika to oczywiście z dużej sztywności i niespotykanej wytrzymałości materiału. Doświadczeni graficy projektują opakowanie, które następnie wyrabiane jest przy użyciu specjalnych maszyn. W dużym skrócie mówiąc wykonanie opakowania kartonowego wymaga przede wszystkim odpowiedniego przycięcia tektury i złożenia jej. Składanie pudełek odbywa się ręcznie lub z wykorzystaniem maszyn.

Jakie są największe zalety?

Opakowania tekturowe i kartonowe są doskonałą alternatywą dla konkurencyjnych tworzyw zwłaszcza, jak weźmie się pod uwagę walory ekonomiczne. Dla wielu firm olbrzymią zaletą opakowań tekturowych i kartonowych jest to, że można na nich wykonać dowolne nadruki, dzięki czemu opakowania mogą pełnić dodatkowo zadania marketingowe. Do największych zalet należy zaliczyć również to, że opakowania wykonane z tektury i kartonu można dowolnie składać/rozkładać. Karton i tektura nie przenosi smaków i zapachów, dlatego też mogą być wykorzystane w branży spożywczej.

Jakie są rodzaje tektur?

Na rynku dostępnych jest kilka odmian tektur. Można wymienić między innymi popularne tektury faliste i lite. Struktura tektury falistej składa się od 2 do 7 warstw linerów. Cechą charakterystyczną tektur falistych jest falowana środkowa warstwa, czyli tzw. „fluting”. W dużej mierze to właśnie dzięki tej specjalnej technologii tektura falista może pochwalić się zwiększoną sztywnością. Tektury tego typu wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji opakowań zbiorczych. Tektura lita to z kolei nic innego jak popularna tektura tapicerska lub meblowa. Warto wspomnieć o tym, że powstaje ona w 100% z recyklingu makulatury, dlatego też jest to bardzo ekologiczne rozwiązanie. W ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywa tektura EcoFlex, która wykorzystywana jest w branży meblarskiej.